2024. április 26. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 19. 23:36

50 fokos különbség Európában

Ősszel az Északi-sarkvidék környezetében hirtelen hőmérséklet-csökkenés következik be. A jég fokozatosan terjeszkedik, a havazás határa dél felé tolódik el. Ugyanakkor az alacsonyabb szélességeken a lehűlés mértéke kisebb, tehát a hőmérséklet-különbségek fokozódnak a mérsékelt éghajlati övezetben. A kialakuló nagy hőmérséklet-különbségek fokozatosan egyre erősebb ciklonokat generálnak, amelyek sokkal erőteljesebb légtömeg mozgást eredményeznek, mint a nyári időszakban. Az idén ősszel nagyon élesek ezek a kontrasztok, különösen a mostani időszakban. Európában egyidejűleg jelen van a strandidő és a kánikula, valamint a zord tél. Ritka hőmérsékleti kép október közepén. 

Az Atlanti-óceán felett napokig kavargó nagyméretű, mély ciklon egészen a Brit-szigetekig „felrántotta” a szubtrópusi meleg légtömegeket.  Az elmúlt napokban kellemes, meleg napokat élt át Nyugat-Európa, a hőmérsékletek jelentősen meghaladták az ilyenkor elvárható értékeket. Azon nem lepődünk meg, hogy gyakran Spanyolország Európa legmelegebb országa, de azon már igen, amikor október végén 30 fok feletti hőmérsékletekről hallunk. Ami azonban még inkább meglepő, ha tenger közelében mérik a kontinens legmagasabb hőmérsékletét. Október 19-én, vasárnap Európa legmelegebb pontja a híres nyaralósziget, Mallorca fővárosában, Palma de Mallorcán volt, ahol kerekítve nem kevesebb, mint 34 fokot mértek. Ez a hőmérsékleti érték ott sem általános az év ezen időszakában, legalább 10 fokkal magasabb az ilyenkor elvárhatónál. Hasonlóan nagy pozitív eltérések adódtak a hőmérsékletekben pl. a nagyobb hegységek északi oldalán. A déli áramlás átbukva a magas spanyol hegységeken és a Pireneusokon szintén rekord közeli maximumokat eredményeznek egy-egy térségben, pl. Bizcayai-öböl hideg vize mellett is. Még a baszkföldi Bilbaóban is elérte a csúcs a 31 fokot, egy nappal korábban pedig a délnyugat-franciaországi üdülővárosok éltek át kánikulát, azaz 30, 32 fok körüli hőmérsékletet (1. ábra). De Párizs környéke és a Benelux-államok sem fagyoskodott, hiszen 21, 25 fokos nappali hőmérséklet errefelé sem átlagos október második felében.

Ugyanakkor a kontinensen már a tél is tanyát vert. A nagy amplitúdójú észak-déli hullámok (amelyek a mérsékelt övezet időjárásában a szélsőségeket hozzák) Kelet-Európa felett pontosan ellentétes fázisban vannak. Ott az elmúlt napokban nagyon komolyan betört a sarkvidéki hideg, olyannyira, hogy még az ilyenkor relatíve meleg Fekete-tenger (a vízhőmérséklet még 17-18 fokos) partján sem érte el a hőmérséklet a 10 fokot. Az elmúlt időszakban a nemzetközi sajtóban hírhedtté vált Krím-félszigeten fekvő Simferopolban még 5 fokig sem kúszott fel a hőmérő higanyszála, miközben Moszkva környékén mindössze 2 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ugyanakkor az orosz fővárostól keletre, északkeletre egész nap fagyott, sőt az Ural északnyugati előterében még -10 fok közelébe sem emelkedett a vasárnapi maximum (2. ábra).  Európa hírhedt téli jégvermében, a Pecsorai-medencében ma mindössze -12, -15 fok volt, ami ugyan nem rendkívüli ezen a környéken, de októberben még rendszerint nincs ennyire zord tél.

Nem nehéz tehát kiszámolni, Európa leghidegebb és legmelegebb pontjai között közel 50 (!) fokos különbség alakult ki, ami októberben nagyon szokatlan.

Magyarországon eddig kifejezetten enyhe idő volt, azonban szerdára virradó éjjel a sarkvidéki hideg levegő ide is megérkezik, egy nagyon erős hidegbetörés (3. ábra) következik be, aminek hatására rövid idő alatt több, mint 10 fokot zuhan a hőmérséklet, és a hét második felében az első hópelyhek is megjelenhetnek.

A folyamatosan frissülő előrejelzéseinket az Előrejelzés oldalunkon olvashatják.  


1. ábra : A Földközi-tenger nyugati medencéjében mért hőmérsékletek október 19-én 14 órakor.


2. ábra: Európában mért hőmérsékletek október 19-én 14 órakor. Skandinávia északkeleti részein
és Oroszország európai vidékein nagy területen hideg tél az uralkodó, miközben Délnyugat-Európában
még tombol a nyár.


3. ábra: A szerda hajnalra előrejelzett nagyon erős hidegfront csapadékzónája
a Kárpát-medencében kiadós esőket hoz.