2024. április 29. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. szeptember 5. 13:56

Klímaváltozás: melegedő világ, hideg víz

Komoly vitákat eredményez, hogy a megfigyelt hőmérséklet miért nem tart lépést a számítógépes modellek előrejelzésével.
Nemrég jelent meg egy jelentés, amely szerint a globális felmelegedés jelenleg „szünetel”, amely a Csendes-óceán ciklikus hűléséhez kapcsolható. Ezt a klímaszkeptikusok annak bizonyítékaként értelmezik, hogy a klímaváltozás meg sem történik, a politikusoknak pedig okot szolgáltat, hogy ne kelljen a jelenséggel foglalkozniuk. Mindkét eset veszélyes lehet.

Nincs komoly bizonyíték a klímatudományon belül a szén-dioxid szint és a hőmérséklet közötti kapcsolatra. 1970 és 1998 között a bolygó átlagosan 0.17 fokot melegedett évtizedenként. 1998 és 2012 között ez az érték csupán 0.04 fok volt. A légköri szén-dioxid szint viszont folyamatosan emelkedik, s mára már magasabb, mint az elmúlt 800 000 évben bármikor.  A 14 legmelegebb évből tizenkettő 2000 után következett be. Az elmúlt két évben számos katasztrófával kellett szembe néznie a Föld lakosságának: árvizekkel Ausztráliában, rekord hőmérsékletekkel az Egyesült Államokban, az északi jégsapka olvadásának felgyorsulásával, amely olyan sebességgel történik, hogy az éghajlati modellezők szerint 2040-re rutinszerűvé válhat a Jeges-tengeren a teljesen jégmentes szeptember.

Azonban az komoly vitákat eredményez, hogy a mért hőmérséklet miért nem tart lépést a modellek által előrejelzett hőmérséklettel, s hova tűnik a hő, amelyet a globális hőmérő regisztrált, de magába rejtett. Az egyik álláspont szerint – több még folyamatban levő kutatás alapján – a mély óceán melegszik: az óceán által elnyelt extra hőmennyiség mérhető a levegőben. Ez aligha jó hír: a légkör és az óceán szoros kapcsolatban van, így a tárolt hő kiszámíthatatlan módon, de előbb-utóbb visszakerül a légkörbe. A legújabb kutatási eredmények tanulsága, hogy még mindig rengeteg nyitott kérdés van a bolygó működését illetően, illetve hogy az óceán és a légkör rendszerében hogyan terjed a meleg az Egyenlítőtől a sarkok felé.

A másik lehetőség, hogy egy még nagyobb felmelegedés kapujában vagyunk. A bolygó még nem tapasztalta meg a 20 vagy ennél is több évvel ezelőtt kibocsátott üvegházhatású gázok következményeit. Ahogy a láng felett a víz néhány perccel később kezd forrni, úgy a néhány évtizeddel ezelőtt a légkörbe juttatott energia hatása sem érezhető még.  Éppen ezért mondják az éghajlatkutatók, – akiket kicsit megriaszt a megtorpanó melegedés, – hogy a következő évtizedekben extrém melegedéssel is számolni kell, attól függetlenül, hogy a kormányok elkezdik-e kibocsátás csökkentő intézkedéseiket.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy továbbra is folyamatosan nő a szén, olaj és gáz égetéséből származó kibocsátás, amely a század második felében egy egészen más éghajlati rendszert hozhat létre, ahol a hűvösebb nyári hónapok jóval melegebbek lehetnek, az idáig valaha tapasztaltnál. A hír nem túl bíztató, nyugalomra nincs ok.

Forrás:WMO