2024. május 18. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 11. 17:17

Az idei január volt Anglia legcsapadékosabb téli hava az elmúlt 250 év alatt

A múlt hónapban a csapadékmennyiség összege magasabb volt, mint 1767 óta bármikor ebben az adott időszakban, az átlagos érték háromszorosát is meghaladta.

A Dél- és Közép-Angliát az elmúlt hetekben sújtó árvizek a szűnni nem akaró esőzések következtében alakultak ki. Az özönvizet jól jellemzi az a tény is, miszerint a világ leghosszabb adatsorával rendelkező meteorológiai állomásán is példátlan csapadékmennyiséget regisztráltak januárban.

Az Oxford egyetemen található történelmi Radcliffe meteorológiai állomáson a januárban mért csapadékösszeg több volt, mint bármelyik téli hónapban, mióta a napi mérések elkezdődtek ott, azaz 1767 óta. Ez a mért mennyiség az átlagos havi értéknek a háromszorosa volt. A Met Office adatok azt mutatják, hogy a Devon megyétől Kent megyéig tartó régió – illetve az ettől északabbra fekvő tájak, egészen Közép-Angliáig – szenvedte el a legcsapadékosabb januárt, mióta a feljegyzések elkezdődtek 1910-ben.

De Ian Ashpole, a Radcliffe állomás észlelője szerint: „A Radcliffe-i mérések több mint kétszer olyan hosszú ideje tartanak, mint a Met Office mérései, így jobb támpontot adnak arról, hogy a meteorológiai paraméterek miként változnak”.

Az áradások a klímaváltozás legsúlyosabb következményei az Egyesült Királyságban, ugyanis a szigetország rövid, de bővizű folyóin az árhullámok gyorsabban vonulnak végig; a hirtelen érkező, nagy víztömeg pedig súlyosabb következményekkel jár, mint azt a tudósok korábban gondolták volna. Több ezer lakás került víz alá december óta, és az alacsonyan fekvő Somerset Levels nagy része víz alatt is maradt.

Ashpole szerint: ”Az adataink jól jellemzik a nagyobb térség időjárási viszonyit is, hiszen a régió többi állomása is kiemelkedő csapadékhozamokat mért.” Az oxfordi Radcliffe obszervatóriumot azért alapították, hogy a csillagászok munkáját segítse, ugyan a teleszkópokat már elvitték onnan, de a meteorológiai állomás folytatta a munkát és most a világ egyik leghosszabb mért napi idősorával rendelkezik.

A januárban lehullott 146,9 mm csapadék jóval meghaladta az eddigi rekordot, ami 138,7 mm volt 1852-ben. Az új rekord háromszorosa a havi átlagnak, amit az elmúlt 250 évben mértek. Szintén ez volt a valaha mért legcsapadékosabb téli hónap – december, január és február – megelőzve 1914 decemberét, amikor 143,3 mm csapadék hullott. Ezen kívül példa nélküli az obszervatórium történetében a december 18-tól kezdődő 45 napos időszak is: több eső esett, mint bármely hasonló hosszúságú időszakban. A lehullott 231,28 mm jóval több, mint az 1914. december 1-től kezdődő 45 napban regisztrált korábbi rekord, 209,4 mm.

A Met Office előrejelzője, Callum MacColl szerint a komoly viharok sorozata nem szakad meg: „Ezen a héten is az Atlanti-óceán felől érkező nedves és szeles időjárás várható. A 15 napos áttekintés szerint továbbra is folytatódni fog a változékony időjárás.

Andrew Barrett, a Reading-i Egyetem vihar szakértője azt mondta: „A feltételek megfelelőek ahhoz, hogy csapadékos időjárás egész Nagy-Britanniában folytatódjon. Gyakorlatilag egy „viharciklon-gyár” van az Atlanti-óceán felett, amelyet a sarkvidék irányából leszakadó hideg levegő okoz, ami találkozva a szubtrópusi meleg légtömeggel a megszokottnál nagyobb légköri instabilitást okoz, ezáltal pedig erősebb ciklonok alakulnak ki az atlanti térségben. Ezeket aztán már a jet stream kormányozza a Brit-szigetek felé”. Tudósok vizsgálják, hogy az Északi-sarkot borító jégsapka globális felmelegedés miatti megolvadása vezetett-e a jet stream pályájának délebbre tolódásához; melynek köszönhetően több ciklon halad át az Egyesült Királyságon.

Forrás: WMO


Áradás az Avon folyón, Bristol közelében, 2014. február 1-én
Fotó: Ben Birchall; PA