2024. május 17. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. július 24. 11:58

Agrometeorológia

A mezőgazdaság az időjárás hatásainak talán leginkább kitett területe a nemzetgazdaságnak. A meteorológiai információk felhasználása a munkaszervezési döntéseknél csökkentheti a költségeket, növelheti a gazdálkodás biztonságát. Ezért a mezőgazdaság szereplői és a többi érdeklődő számára - az OMSZ honlap más oldalain megtalálható előrejelzések mellett - az elmúlt, különböző hosszúságú időszakokra, illetve a jelenlegi helyzetre vonatkozó, térképes formában megjelenített adatok is hasznosak lehetnek. A mért, illetve az azokból származtatott adatokból készült térképek naponta, míg a szöveges elemzések hetente készülnek. Az új Agrometeorológia oldal az IDŐJÁRÁS menü alatt található.

A Hőmérséklet oldalon az OMSZ adatbázisában szereplő, mért hőmérsékleti adatokból számított, a térképen feltüntetett napra (1 napos), illetve az utolsó 5, 10, 30, 90 napos időtartamra vonatkozó átlaghőmérsékletek, illetve ezek sokévi átlagtól vett eltéréseinek térképes megjelenítését találjuk.

A Csapadékösszeg oldalon az adott napra (1 napos), illetve a megelőző 5, 10, 30, 90 napos időszakokra vonatkozik az összegzés, és megtalálhatjuk ezeknek az összegeknek a sokévi átlagtól való eltérését is.

A Napfénytartam oldalon a megadott napra (1 napos), illetve a korábbi 5, 10, 30, 90 napos időszakokra vonatkozóan a napsütéses órák száma, valamint ezek eltérése a sokévi átlagtól szerepel.

A Talajnedvesség, hőmérséklet oldalon az 5 cm mélységben mért talajhőmérséklet adott napra vonatkozó átlagai mellett megtalálhatók a meghatározott talajrétegekre számított, hasznos vízkészlet %-ában megadott talajnedvesség és mm-ben megadott vízhiány adatok is. Ezek az értékek nagyobb területre – mért napi adatok felhasználásával – számított átlagok, egy-egy adott pontban a ténylegesen mért adatok ezektől jelentősen eltérhetnek.

A Szöveges elemzés oldal a térképes anyagokra támaszkodva ad értékelést az aktuális agrometeorológiai helyzetről és várható kilátásokról. A korábbi napok térképei is hozzáférhetők az oldalon, ami további hatékony segítség a változások követéséhez.