2024. április 26. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. december 19. 08:44

Hidegpárnás helyzet

Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, amire telente az jellemző, hogy a medencékben megreked a levegő, és párás ködös időjárást hoz magával, gyakran az egész országot beborító alacsony szintű rétegfelhővel. Nem kivétel ez alól a mostani helyzet sem, többfelé tartósan megmarad a köd, de folytatódik az összességében száraz, azaz csapadékmentes időjárás.

Az elmúlt egy hétben sehol sem esett számottevő mennyiségű csapadék az ország területén, csak a ködös területeken volt helyenként gyenge havazás, majd a hét végére szitálás, ónos szitálás is kialakult. A talaj nedvességtartalma a felső 1 méteren általában 50-70% közötti az ország nagy részén, a keleti és nyugati peremvidéken 80% fölött van, de továbbra is jellemzően a talaj felső rétege szárazabb. A talaj felső részének (5 cm) hőmérséklete napi átlagban 0 fok körül van, a fagyos éjszakákon megfagy a felső talajréteg, majd napközben kienged. Ez a folyamat lesz a jellemző az előttünk álló héten is.

 

Csendes, hideg télies időre számíthatunk a folytatásban is. Kedden és szerdán előfordulhat napközben némi napsütés, de éjszakánként szinte mindenhol párás, gyakran ködös lesz az idő, helyenként zúzmara is előfordulhat. A hét első felében előfordulhat helyenként havaseső, havazás, vagy akár ónos eső is, de a mennyisége sehol sem lesz számottevő, inkább csak nyomcsapadékra számíthatunk. A légmozgás az anticiklonokra jellemző módon egész héten gyenge, vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet hétfőtől már kevéssel 0 °C fölé fog emelkedni minden nap, de éjszakánként továbbra is -5 °C alá süllyed.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. december 19.