2024. április 26. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. március 9. 16:06

Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, hajnali fagyokkal fűszerezve

Egyenlőre örülünk a korai tavasznak, de az enyhe március eleje maga után vonja a korai vegetáció indulását is. Ezzel együtt tudni érdemes, hogy a következő néhány hétben még nem zárható ki, hogy sarkvidéki eredetű levegő árassza el a Kárpát-medencét, ami átmeneti fagyokat eredményezhet, így aki csak teheti, jó ha felkészül a fagymentesítésre.

Az elmúlt napok igen enyhe időjárása sok növény tavaszi fejlődését indította el. A hét elején némileg visszaesett a hőmérséklet, de még így is a sok éves átlag fölött maradt néhány fokkal. A változékonyabbra forduló időjárásnak köszönhetően kevés csapadék is hullott szerte az országban, ugyanakkor a gyakran feltámadó élénk, vagy erős légmozgások tovább segítették javítani a belvízhelyzetet.

Bár a télen 20-60 mm-rel kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, a talaj mélyen nedves, bízunk benne, hogy a nyáron ez nem fog hiányozni. A talaj is rohamosan melegszik: a fölső 20 cm-es réteg hőmérséklete országszerte 5-8 Celsius fok között van.

Az előttünk álló hétvégén továbbra is változékony, eleinte szeles, ugyanakkor átlagosnál enyhébb időre számíthatunk időnként kisebb esővel. Csapadék főleg pénteken hajnalban és délelőtt várható, akkor 2-5 mm fog lehullani országszerte. a következő napokban kisebb záporok előfordulhatnak, de további jelentős csapadék nem várható. Hétfőn és kedden már egyre kevesebb lesz a felhő, és a csapadékhajlam is minimálisra csökken. A légmozgás pénteken országszerte megerősödik, majd szombaton az északi megyékben továbbra is élénk vagy akár erős széllökések is lehetnek, majd utána mindenhol mérséklődik a szél. A hőmérséklet tovább emelkedik és a nappali maximumok 10 fok körül alakulnak, ugyanakkor számolni kell hajnali fagyokkal is.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.