2024. április 26. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. március 16. 14:21

A jövő héten sok növény fejlődése intenzíven megindul

Sándor és József esőt hoz, majd meleget hagy maga után. Pénteken napközben azonban még marad a száraz idő. Igyekezni kell a talajmunkákkal, a vetéssel, mert estétől több hullámban is csapadék érkezik a hét végére. A jövő hét első része meleg és jobbára száraz időt ígér, majd a hét közepétől már nedves, de továbbra is enyhe levegő érkezik fölénk.

Az elmúlt napokban éjszakánként sokfelé volt fagy 2 m magasan is az országban, -3, -7 Celsius fok is előfordult. Különösen a szerda reggel volt hideg, akkor az ország legnagyobb részén fagy volt. A napos időben azonban gyorsan melegszik a levegő, így a napi középhőmérséklet az éjszakai fagyokkal együtt is az átlagos fölött alakul 1-2 fokkal. Jelentősebb csapadék múlt hét szombat óta sehol nem fordult elő az országban, de helyenként március eleje óta nem esett. Jól lehetett haladni a tavaszi talajelőkészítéssel, a korai vetéssel. A talaj felső rétegei egyre szárazabbak, jól fog jönni a következő napokban az eső. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete meglehetősen egységesen, országszerte 6 fok körül van.

Pénteken tehát még marad az elmúlt napokhoz hasonló időjárás, a hideg éjszaka (többfelé faggyal, helyenként -5 fok körüli fagy is kialakulhat) után napos, enyhe (maximum 12-18 fok), száraz nappal következik élénk délies légmozgással. A száraz, szeles időben az elhanyagolt, gazos, bozótos területeken továbbra is nagy a tűz veszélye. Estétől átalakul időjárásunk: több hullámban is nedves levegő éri el térségünket. Már szombatra virradóan is, majd szombaton sokfelé, vasárnap pedig többfelé várható eső. Hétfő reggelig összességében általában 5-15 mm csapadék valószínű. A több nyugaton, északnyugaton, a kevesebb északkeleten. A csapadék hőmérséklete többnyire 5 és 8 fok között valószínű. Sokfelé lesz erős a jellemzően nyugati, északnyugati szél. Megszűnnek az éjszakai fagyok, a maximum pedig 8 és 13 fok között alakul.

Hétfőtől országszerte csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék és intenzív melegedés kezdődik. Kedden és szerdán a hőmérséklet helyenként már a 20 fokot is meghaladhatja majd. Kedden szórványosan, szerdán már többfelé alakulhat ki záporeső, néhol akár zivatar is. Hétfőn az északnyugati szél sokfelé, keddtől a délies légmozgás csak helyenként lesz erős. A hét második felében előre láthatólag marad az enyhe, többször csapadékos idő. A meleg idő erőteljesen beindítja majd sok növényállomány fejlődését, pl. a rügyfakadást, a búza és a repce bokrosodását, a mandula és a kajszi virágzását.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. március 16.