2018. június 21. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2017. szeptember 11. 14:59

Változékony időjárás

Hétfőn még a nyugati megyék kivételével nyárias, száraz időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, majd kedden egy frontrendszer hatására szeles, többfelé csapadékos időre van kilátás. Időjárási frontok a hét további részében is többször érintik hazánkat, ezért napos és felhős időszakok egyaránt várhatók, de további, nagy területre kiterjedő, számottevő csapadék vasárnapig már nem valószínű.

A mögöttünk álló héten jelentősebb eső a délnyugati határszél kivételével sehol sem öntözte a földeket, bár többször, többfelé esett kisebb mennyiség, ami a talajt nem nedvesítette át, de a kiszáradását megakadályozta. Az előző vasárnapon esett bőséges esőnek köszönhetően nedves még a talaj a Kisalföld és az Tiszántúl kivételével többfelé az országban, viszont a mélyebb rétegekben általában kevés a nedvesség.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1400 foknap körül, az ország déli részén pedig 1500 foknap fölött alakulnak. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, főként délen a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már nem zöldellnek, a napraforgó, és sokfelé a kukorica is beérett, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be, vagyis azokon a területeken, ahol kevés csapadék hullott az utóbbi időben, és ezt jelzi a növények száradása is.

Az előttünk álló héten napos és felhős időszakok váltják egymást, a legtöbb felhő kedden várható, míg a hét közepe naposnak ígérkezik. Kedden a nyugati és az északi országrészben várható jelentősebb mennyiségű csapadék, és a hét további részében is inkább a Dunántúlon lehet esőkre, záporokra számítani. Az Alföldön csak kevés csapadék valószínű. A keddi nap kivételével elég száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban nyugaton 50% alá, az Alföldön 40% alá esik a relatív nedvesség értéke. Elég szeles lesz az idő, szombat kivételével minden nap nagy területen élénkül, illetve erősödik meg a szél. A hőmérséklet is elég tág határok között változik, ahogy a frontok elérik az ország egyes részeit. Csütörtökön, szombaton és vasárnap kell az átlagosnál melegebb időre számítani, kedden és pénteken a keleti és nyugati országrészek között is nagy különbségek várhatók. Komolyabb éjszakai lehűlés a héten még nem lesz.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 11.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár