2024. április 30. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. július 17. 15:06

Az Alföldön nagy szükség lenne a csapadékra

A forróság holnapra pár fokot mérséklődik, de egész héten marad a nyári meleg, melyet ma, szerdán és pénteken-szombaton zavarnak majd akár igen heves, károkozó zivatarok. A száraz napok kedvezőek az aratásra, viszont a kapásnövények, főleg az Alföldön egyre jobban szomjaznak, már többfelé aszály van.

A múlt héten hétfőn nagy széllel gyenge hidegfront súrolta hazánkat, mely csak kevés esőt hozott, majd szerdán este és csütörtökön nagy kiterjedésű zivatarrendszerek alakultak ki és érkeztek nyugat felől, melyek az ország jelentős részét érintették. Helyenként viharkárok is előfordultak (1. ábra), az Alföld déli és középső része, valamint a Főváros térsége azonban kimaradt a nagyobb csapadékból. Az elmúlt 10 nap során lehullott csapadék mennyisége többnyire 10 és 30 mm között volt, de a korábban felsorolt terülteken a 10, helyenként még az 5 mm-t sem éri el (2. ábra). A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik az elmúlt 30 napot tekintve (3. ábra), míg az elmúlt 90 nap keleten csapadékhiányt, északon és nyugaton csapadéktöbbletet mutat (4. ábra). A talaj nedvességtartalmában nagy különbségek alakultak ki: míg délnyugaton és északon bőven van víz a talajban, addig a Kisalföldön, a Főváros térségében és az Alföldön nagy területen a felső fél méteres réteg már kritikusan száraz állapotba került, a nedvességtartalom nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában (5. ábra). A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú (6. ábra), köszönhetően a téli félév bő csapadékának. Ezzel együtt főleg az Alföld déli részén már aszály van (7. ábra).
A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn és szerdán többfelé meghaladta a 35 fokot, majd csütörtökre átmenetileg mérséklődött a forróság. Szombattól újra erősödött a hőhullám, vasárnap már újra 35 fok körül alakultak a maximumok (8. ábra).

Az árpa aratása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza betakarítása javában zajlik. A tarlók tárcsázása is már sokfelé megtörtént. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal.
A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. Egyelőre a mélyebb talajrétegben még országszerte találnak vizet, de főleg az Alföldön már egyre jobban hiányzik számukra a nedvesség. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez (júliusban 100 mm csapadék lenne számukra optimális).

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a június második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még magas az index értéke, de a kalászosok és a repce érése miatt már jelentősen csökken. A csökkenés a délkeleti országrészről (amely az előző időlépcsőt érintette) már az ország zömére áttevődött. A nyári növények zöld tömege ugyanakkor még kissé növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 700 és 850 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő (9. ábra). Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 40-100 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 10-60 foknap (10. ábra), mely az elmúlt időszakban sokat csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A kukoricára számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talaj hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti, elsősorban az Alföldön kiszáradt. A hónap közepén érkezett bőséges csapadék azonban pótolta nedvességet, a növények fejlődése optimálisan alakult, de északkeleten, ahol kevesebb esett, május végére ismét szárazzá vált a talaj. Június elején éppen időben érkezett az újabb csapadék, hogy megszüntesse a Tiszántúl északi felén kialakulóban lévő aszályt, majd a hónap utolsó dekádjában is országszerte záporok öntözték az állományokat. Július elején is a záporos csapadékforma volt a jellemző, foltokban nagyobb mennyiség is leesett, míg egyes területek, főleg az ország középső széles sávja (nagyjából a Mosonmagyaróvár – Budapest – Szeged) egyre szárazabbá vált. A tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül alakult az összegzett csapadék, tartósabb hiány a Tiszántúlon fordult elő.
A hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól.

Az előttünk álló héten marad a meleg időjárás: keddre pár fokot mérséklődik a felmelegedés, de a legmelegebb órák hőmérséklete még így is többnyire 30 fok körül, kissé a fölött várható. Ma, szerdán és pénteken-szombaton is hidegfrontok súrolják majd térségünket, melyek változó mennyiségben okozhatnak záporokat, zivatarokat. Igen heves, károkozó viharok kialakulására is számítani kell. A többi napon kicsi a csapadék esélye. A héten összesen többfelé hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, de továbbra is jellemző lesz az egyenetlen eloszlás: helyenként felhőszakadás is kialakulhat, míg másfelé egy csepp eső sem lesz. Tartós levélnedvesség, és magas páratartalom nem valószínű. A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV sugárzással, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. július 17.

* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
24 órás, 10 m-es magasságban mért maximális szélsebesség 2023. július 13. reggel 8 óráig (km/h)


2. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. július 16-ig (mm)


3. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 16-ig (mm)


4. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 16-ig (mm)


5. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. július 16-án (%)


6. ábra
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. július 16-án (%)


7. ábra
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2023. július 16-án


8. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. július 16-án (Celsius fok)


9. ábra
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg 2023. július 16-án (foknap)


10. ábra
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 16-án (foknap)


11. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. július 16-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. július 16-ig (részletes magyarázat a szövegben)