2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. január 26. 16:21

Időjárási Napijelentés kiadvány

Az Aktuális időjárás, Napijelentés kiadvány oldalon megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos, Időjárási Napijelentés című kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról.

Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta  az adott napon  Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.

A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki. Jelenlegi formáját 2000-ben nyerte el.
 
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
 

OMSZ: 2012. január 26.