2024. május 11. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. február 9. 16:47

IDŐJÁRÁS főmenü - minden ami időjárás

A 2011. december 29-i OMSZ honlap megújítást követően sokan hiányolták a korábbi, jól megszokott portált. A reklamációkból - többek között - kiderült, hogy a nosztalgia egyik tárgya a régi, fő- egyben IDŐJÁRÁS oldal (menü), ahol egy helyen megtalálható volt a legfrissebb mért adat, a szöveges előrejelzés, és orvosmeteorológiai jelentés, valamint számtalan, ízelítőül szolgáló ajánló kiskép (banner), felhő, radar és műhold képekkel. Mivel az OMSZ széleskörű tevékenységének megfelelő szintű bemutatására is törekszünk, ezért a honlapunk főoldalán (www.met.hu) továbbra is teret szentelünk a különböző híreknek, tanulmányoknak, az OMSZ-hoz, mint állami szervhez, mint szakmai-tudományos műhelyhez kapcsolódó ajánlóknak.

Ugyanakkor megértve a "tisztán" meteorológiára vágyok igényét, elkészítettük az új, IDŐJÁRÁS főoldalt (www.met.hu/idojaras menüt), amin közvetlenebbül lehet elérni a legnépszerűbb aktuális megfigyelési adatokat, előrejelzéseket, kiadványokat.

Mit is tartalmaz az új IDŐJÁRÁS főoldal?

A jobb oldalon (side) a szokásos menü-dobozban az automatikusan cserélődő égképek alatt a választható almenük láthatók, és lejjebb - eseti jelleggel - az igen népszerű Nap kelte-nyugta, hold kelte-nyugta táblázat, és az Európai veszélyjelzés ajánló helyezkedik el (1. ábra).

A tartalmi részen (bal oldal) legfelül az aktuális időjárásról kaphatunk ízelítőt 14 merőhely legfrissebb adatainak segítségével. Az egyes városi kártya-képek alján látható sárga nyilakra kattintva az adott település mért (bal nyíl) illetve előrejelzett (jobb nyíl) adataihoz juthatunk.

A következő sorban a Riasztás, a Radar, és a Műhold kisképes ajánlók láthatók, melyekre kattintva az adott oldalt kereshetjük fel, részletesebb információhoz jutva.

A térképes blokk alatt 4 szöveges ajánló található. Az Időjárási helyzet fül kiegészül az európai frontokat bemutató ajánlóval, a szöveges Figyelmeztető előrejelzéshez térképes ábrázolás is tartozik, a Napijelentés kiadvány szintén több oldalból tevődik össze, és a negyedik fülre kattintva az Orvosmeteorológiai jelentést lehet olvasni.

Legalul találhatók az un. gyors linkek (14 db), amelyekre kattintva hosszas keresgélés nélkül lehet megtekinteni a legnépszerűbb oldalakat, tartalmakat.

i

1. ábra
Az új IDŐJÁRÁS főoldal képe

 

További praktikus technikai információk találhatók a www.met.hu/methu/honlaprol/ oldalon. Jó böngészést, hasznos ismeretszerzést kívánnak a honlap készítői!

TL