2024. április 26. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 5. 16:30

Miért fagy be könnyebben a Kaszpi-tenger északi öble?

A Kaszpi-tengertől északra Oroszországban még tél van. Mint a MetOp műhold AVHRR műszerének felvételén láthatjuk itt nagy kiterjedésű területet összefüggő hótakaró borít. A Kaszpi-tenger északi öble rendszeresen befagy telente, míg a középső és a déli része nem. Az északi öböl sokkal sekélyebb és kevésbé sós. A sósvíz fagyáspontja alacsonyabb és a mélyebb víz nehezebben hűl át, ezért fagy be az északi öböl sokkal könnyebben.

Egy ún. kompozit kép látható a műholdképen. Három spektrumtartományban készült képet együtt jelenítünk meg a három alapszínben: pirosban a 1.6, zöldben a 0.8, kékben pedig az 0.6 µm-es sávot. Az így készült (nem természetes színű) képen a derült hótakaró türkiz színű. A csupasz talaj, sivatag pedig vöröses-barnás színű. A hóborította területen helyenként zöldes foltok figyelhetők meg, ezek a (havas) fenyőerdők. A hótakaróban jól kirajzolódnak a folyók sötétebb vonala. Jól látszik pl. a Volga, amely északnyugaton ömlik a Kaszpi-tengerbe.

A Kaszpi-tenger északi öble még nagyrészt be van fagyva. A szabad vízfelszín ezen a típusú felvételen fekete, a jéggel borított víz középkék. A Kaszpi-tenger északi öble rendszeresen befagy telente, míg a középső és a déli része nem. Ennek csak kis részben az az oka, hogy északabbra hidegebb a levegő hőmérséklete. Nagyobb részt az okozza, hogy az északi öböl sokkal sekélyebb és kevésbe sós. Az északi öböl mélysége 10 méter körüli, míg délebbre a vízmélység több száz méter, helyenként az ezer métert is meghaladja. A Kaszpi-tenger tulajdonképpen egy sivatagi tó, de mivel a vize enyhén sós, így sok nyelven tengernek hívják. Az északi részen legalacsonyabb a sótartalom, mert az édesvizeket szállító folyók főleg itt ömlenek bele. Az sósvíz fagyáspontja alacsonyabb és a mélyebb víz nehezebben hűl át, ezért fagy be az északi öböl sokkal könnyebben.

A Kaukázus keleti része derült. A hófedte csúcsokon, gerinceken a hó türkizes színű, a völgyek rajzolata jól látható. Ezen a típusú kompozit képen a vízcseppecskékből álló felhők, ködök fehéres színűek. A kép északkeleti részén a hómező felett láthatunk ilyet, illetve a Kaszpi-tenger délnyugati partján a Kaukázustól északra és délre. A magas, hideg felhők tetején jégkristályok vannak, ezek a felhők is türkizes színűek. A kép délnyugati sarkában láthatunk jégfelhőket.

Kapcsolódó oldal: earthobservatory.nasa.gov/IOTD


MetOp műhold AVHRR műszerének felvétele 2014. február 26. 7 óra 50 perc