2024. április 19. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2014. május 20. 16:25

Műholdas felhőkép - mobil verzióban

Az OMSZ nyilvános portáljának mobil eszközökre optimalizált változata új tartalommal bővült. A mobil.met.hu portálon mostantól megtalálhatók a METEOSAT műholdképek, amelyek az időjárás megfigyelése szempontjából fontosak, hisz segítségükkel jól nyomon követhető a felhőalakzatok mozgása.

Az infravörös képek kalibrációja során az infravörös sávban mért értékekből hőmérséklet mező készül, ami a felhős területeknél ráhelyeződik a domborzati térképre. A megjelenítéskor a hidegebb értékekhez fehér, világos szürke, míg a melegebb értékekhez sötét szürke szín tartozik. Így a ködök, alacsony szintű felhők sötétek lesznek, a magas szintű, hideg felhők pedig fehéren jelennek meg a képen.

A műholdképek közlésének szabályait az EUMETSAT adatpolitikája határozza meg. Jelenleg eredeti felbontásban csak a 3 óránkénti képek szabad felhasználásúak. Azonban bizonyos feltételek mellett engedélyezett a képek internetes közzététele óránként.



Tavaly készült el az OMSZ nyilvános portáljának mobil eszközökre optimalizált változata, a mobil.met.hu, melynek egyszerűbb szerkezete, illetve a legnépszerűbb, időjárással kapcsolatos tartalmakat megjelenítő oldalai alkalmasak a kis-képernyős (mobil) használatra.

A mobil honlap minden oldaláról - a Teljes oldal gombra kattintva - el lehet jutni a www.met.hu megfelelő oldalára, ahol a már jól megszokott információk böngészhetők az adott témával kapcsolatban. A met.hu webszerver "érzékeli" a mobil böngészőket és automatikusan a mobil verzióra irányítja át.


Kapcsolódó oldalak
: