2019. augusztus 17. szombat
Honlap újdonságok

OMSZ: 2015. június 25. 11:52

Többhetes európai anomália előrejelzés

Új, háromhetes prognózissal gazdagodott az Előrejelzés oldal.  A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és heti bontásban, heti átlagértékekkel szemléltetik  a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.

A saját fejlesztésű HAWK-3 szoftvercsomaggal készített hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek.

A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól. Mivel az idő előrehaladtával az előrejelzés bizonytalansága általában egyre nagyobb, következésképpen egyre nehezebb az anomália irányát és mértékét prognosztizálni (azaz mind nehezebb a klímaátlagnál több információt nyerni), ezért a fehér terület kiterjedése is általában hétről-hétre nő.

Az anomália előrejelzések beválása megtekinthető az ECMWF honlapján, ahol a folyamatosan frissülő heti anomália-analízisek összevethetők az egy, két, három, illetve négy héttel korábban készült előrejelzéssel.


Kapcsolódó oldalak:


Hőmérséklet anomália előrejelzés július 6. és 12. közötti hétre


Csapadék anomália előrejelzés június 22. és 28. közötti hétre