2020. augusztus 13. csütörtök
Honlap újdonságok

OMSZ: 2017. szeptember 22. 14:00

Megújult a klímamodellezési tevékenységet bemutató oldal

Az OMSZ Klímamodellező Csoportja frissítette honlapját. Az oldal célja, hogy átfogó ismertetőt nyújtson a klímamodellezés elméleti hátteréről és bemutassa a Csoport különböző kutatási és ismeretterjesztő tevékenységeit. A honlapon továbbá egy rövid történeti áttekintés is olvasható az OMSZ-ban folyó klímamodellezés közel 15 éves múltjáról.

A Föld éghajlatának változása napjainkban intenzíven kutatott téma, mely a mindennapi életben és a médiában is egyre nagyobb figyelmet kap. Szolgálatunknál 2003-ban fogalmazódott meg a klímadinamikai tevékenység beindításának gondolata a hagyományos, statisztikai alapú klímakutatás mellett, mert egyedül a modellezés adhat választ arra a kérdésre, hogyan változik éghajlatunk egy feltételezett (antropogén) kényszer hatására. Az elképzelésnek a megelőző évtizedben kiépített numerikus modellező csapat és nagyteljesítményű szuperszámítógépes háttér adott szilárd alapot. A megvalósítás 2004-ben több regionális klímamodell hazai adaptálásával kezdődött. A modellezési alapok megteremtésével bekapcsolódhattunk az európai kutatási hálózatba, s partnerként vettünk részt több, a klímaváltozás hatásait vizsgáló nemzetközi projektben. A 2013-ban létrehozott Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer lehetővé tette a magyarországi adaptációs kutatások egységes alapra helyezését és a hatásvizsgálatokhoz immár klímamodelljeink szolgáltatnak számszerű kiindulási adatokat. Az OMSZ Klímamodellező Csoportja erőfeszítéseinek következtében mára a felhasználók megbarátkoztak a valószínűségi jellegű éghajlati információkkal és az ezeken alapuló döntéshozatallal.

Honlapunkon végigvezetjük a Látogatót az elmúlt több, mint 10 évben megtett úton és az éghajlatváltozás leírásának tudományos módszerén. Áttekintjük a földi éghajlati rendszer elemeit és azt, hogy miként játszik szerepet az ember ennek az összetett rendszernek a megváltoztatásában. Bemutatjuk, hogyan lehetséges (lehetséges-e egyáltalán) előrejelezni az éghajlat jövőbeli alakulását. Ismertetjük az erre szolgáló éghajlati modellezés alapjait, s modelljeink legfontosabb eredményeit, különös tekintettel a Magyarországon várható változásokra. Eloszlatjuk azt a tévhitet, hogy egy előrejelzés csak tökéletesen jó vagy rossz lehet, s helyette megismertetjük az Olvasót az árnyaltabb valószínűségi szemlélettel és a modelleredmények helyes értelmezésével.