2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2018. szeptember 28. 14:47

Meteorológiai ismeretek és MET-ÉSZ észlelési útmutató

Megjelent a "Meteorológiai ismeretek és MET-ÉSZ észlelési útmutató" új, kibővített változata, amit szeretettel ajánlunk minden természetet kedvelő embernek. Alapvetően a hivatásos meteorológiai észlelések, valamint az időjárási jelenségek megfigyelése iránt vonzalmat érző amatőrök vizuális észleléseinek rögzítésére, megjelenítésére fejlesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat 2013-ban a MET-ÉSZ rendszert. Az új észlelési útmutató a professzionális észlelői szinten elvárt ismeretanyagot fedi le, szól azonban a kezdő és haladó szinteken észlelőknek is, valamint tartalmazza – külön fejezetekben – a számukra javasolt ismereteket.

Az immár közel másfél évszázada működő Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) képes az elvárt magas színvonalon ellátni meteorológiai és éghajlati információkkal a kormányzati és gazdálkodó szervezeteket, valamint a lakosságot. Ehhez rendelkezésére áll a szükséges műszaki bázis és szakembergárda. Ugyanakkor az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, valamint a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik”, részletezik, pontosítják a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.


Kapcsolódó oldalak: