2024. április 24. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2019. április 16. 13:50

Hőösszegek az agrometeorológiai oldalon

A megújult agrometeorológiai oldal a mezőgazdaság számára hasznos, mért, illetve előrejelzett növekedési foknap, azaz hőösszeg térképekkel gazdagodott.

Elsősorban a kukoricatermesztésben használatos a 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg, vagy más néven növekedési foknap. E mennyiség alapján sorolják be a világon a kukorica fajtákat (rövid, közepes és hosszú tenyészidejű fajták – FAO számok). A hőösszeg számítása során, ha a napi átlaghőmérséklet meghaladta a bázishőmérsékletet (jelen esetben 10 Celsius fok), akkor az átlag bázissal csökkentett értékét naponta összegezzük (emellett a 30 fok fölötti napi maximumhőmérsékletű napokat is korrigáljuk, mert az a nagy meleg már nem kedvező a növénynek, és az már nem gyorsítja a fejlődését). A különböző növények számára (és sok kártevő számára is) az egyes fenológiai fázisok eléréséhez, így a teljes éréshez is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szükség. Az egyes növényfajták csak bizonyos hőmérséklet fölött fejlődnek, a különböző növényeknél ez eltérő úgynevezett bázishőmérsékletet jelent. Kukoricánál ez a hőmérséklet 10 Celsius fok.

A Növekedési foknap mérések térképeken az aktuális 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg látható. Az előző évre sokszor még élénken emlékszünk, ezért az attól való eltérés és a sokéves átlagtól számított eltérés is megjelenik. Ez utóbbi értékekből arra is következtethetünk, hogy a növények, elsősorban a kukorica fenológiai fázisai az átlaghoz képest hamarabb vagy később követnek be. Néhány nagyobb település mérési adata számmal is szerepel. A szöveges elemzésekben részletesen kitérünk a hőösszegekre a szezon során.

A Növekedési foknap előrejelzés térképeken a 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg előrejelzése látható a következő 10 napra. Néhány nagyobb településre vonatkozó előrejelzés számmal is leolvasható.


A növekedési foknap mérések térképeken az aktuális 10 fokos bázishőmérséklettel
április 1-től számolt hőösszeg látható


A növekedési foknap előrejelzés térképeken a 10 fokos bázishőmérséklettel
április 1-től számolt hőösszeg előrejelzése látható a következő 10 napra