2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2021. július 2. 13:50

Megújulnak a talajnedvesség térképek

A talajnedvesség alapvető fontosságú, széles körben használt agrometeorológiai információ. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú évek óta biztosít talajnedvesség információkat a honlapján. Eddig a növények számára hasznosítható víztartalom arányában (%) elérhető értékek a telítettséghez képest viszonyított vízhiánnyal együtt mérőállomásokra számított értékek voltak.

Az új térképek alapját ugyanaz a számítási módszer adja, viszont már egy 5*5 km-es felbontású, sűrű rácson számolunk, mely mind a talajtípus, mind a csapadék pontosabb eloszlását figyelembe veszi. A csapadék (főleg a nyári félévben a záporos) sokszor rendkívül változatos térbeli eloszlású, melyet így pontosabban és részletesebben tudunk meghatározni a mérőállomások adataival és a radarmérések felhasználásával. A nyári időszakban, záporos, zivataros időben, a csapadék eloszlása meglehetősen szeszélyes, emiatt a talajnedvesség térképek „foltosnak” tűnnek.

A színskálát úgy állítottuk be, hogy a kritikus értékek között, 30%70%, jól megkülönböztethetők legyenek a színek. Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy 70%-os telítettség fölött jó a vízellátottság, 40% körül kezd szárazzá válni, 30% alatt pedig már nagyon száraz a talaj a növények szempontjából.

A térképek naponta egyszer, a délelőtti órákban kerülnek frissítésre az előző napra vonatkozóan.

Kapcsolódó oldalak:


Talajnedvesség a növények számára hasznosítható víztartalom arányában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2021. június 16-án