2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. január 24. 09:26

Valószínűségi előrejelzés

Az Előrejelzés, Valószínűségi előrejelzés oldalon 14 városra készített 10 napos, un. fáklya előrejelzés található, ami nem csak a megszokott időjárási kilátásokról szól, hanem a prognózis bizonytalanságáról is közöl információt.

A sokak által keresett Települések - automatikus előrejelzés oldal új címen érhető el. A magyarországi települések 6 óránkénti részeletes előrejelzései közvetlenül az Előrejelés menü alatt találhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az operatív időjárás előrejelzés készítés során széleskörűen használja az ECMWF által előállított valószínűségi produktumokat. Naponta kétszer készül 10 napos előrejelzés, amelynek egyik grafikus megjelenítési módja a fáklya diagram. A diagramon a 10–90 és a 25–75 %-os valószínűségi intervallumon kívül az ensemble átlag, valamint a determinisztikus (kategorikus) előrejelzés is feltüntetésre kerül.

A valószínűségi előrejelzés szakmai alapjairól, illetve a fáklya diagram használatáról az ismertetőben lehet olvasni.

Az előrejelzés automatikusan - emberi ellenőrzés és beavatkozás nélkül - készül. Az OMSZ előrejelzés oldalon látható hivatalos prognózis ettől esetenként lényegesen eltérhet!