2019. március 26. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. április 5. 09:34

Országos hőmérsékleti minimumrekord (IV. 5.)

A többfelé kora nyáriasan meleg nappalt követően változatos képet mutat a mára virradó éjszakai lehűlés mértéke. Főként az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben helyenként 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet reggelre, az ország nagyobb részén azonban 10 fok körül alakult a minimum hőmérséklet. Ugyanakkor azokon a tájakon, ahol az éjjeli órákban is több alkalommal fújt élénk délnyugati szél, magas maradt a hőmérséklet. A legmelegebbet, 16,9 fokot Balatonedericsen mértük, amellyel új országos hőmérsékleti minimumrekord született. A korábbi rekordot, 15,6 fokot Pécs Egyetem állomásunkon regisztráltuk 2014-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.