2018. augusztus 14. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. április 16. 12:15

Enyhe éjszaka hőmérséklet rekorddal (IV. 13.)

2018. április 13-án Szeged belterületén csupán 15,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszakát Sárospatakon (1972), illetve Pannonhalmán (1906) mérték, ekkor kereken 15,0 fokot mutattak a hőmérők.
Budapest Lágymányos állomásán csak 14,7 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új fővárosi rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 14,5 fok volt, ezt 1989-ban regisztrálták Budapest belterületén.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.