2024. március 29. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2019. december 11. 18:00

Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?

2019. december 4-én, szerdán az OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek sorozat keretében Wantuchné dr. Dobi Ildikó meteorológus  "Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?" címmel tartott előadást. A prezentációból többek között megtudtuk, hogy a klímaváltozás látványosan nyomon követhető az űrből.

Megismertük a klíma adat fogalmát, bepillantottunk a kulisszák mögé, tanulmányoztuk a háttérben megbújó komplex hálózatokat. Látogatást tettünk néhány "ŰrPortálon", ahol sokféle informatív és tartalmas műholdas produktum és szolgáltatás érhető el az aszályról, csapadékról, növényborítottság változásról és egyéb éghajlati analízisekről. Foglalkoztunk a napenergia kérdéskörével is.

Az űrkutatás, a mérnöki tudományágak, az informatika, a meteorológia, a matematika mind-mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Föld körül keringő műholdak által rögzített nyers adatokkal a meteorológus szakemberek dolgozni tudjanak az éghajlatkutatás területén végzett tudományos munkájuk során.

A meteorológiai műholdak több mint harminc éve folyamatosan megfigyelik a bolygónkat, a szenzorok méréseiből gyakorlatilag minden fontos éghajlati paramétert előállítanak.