2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 29. 18:19

Új módszer a magassági hidegörvények jobb előrejelzése érdekében

Az operatív gyakorlatban eredményesen alkalmazható – OMSZ-ban kidolgozott – új módszerről angol nyelvű tanulmány jelent meg a negyedévente megjelenő ECMWF Newsletter legfrissebb számában.

letöltés [pdf: 3420 KB]

Az emlékezetes 2013. júniusi rekord dunai árvíz idején sokat hallhattunk a magassági hidegörvényekről. A magassági hidegcseppek és hidegörvények előrejelzése az átlagos időjárási helyzetekhez képest jóval nehezebb, több bizonytalansággal járó szakmai feladat.

A nagy bizonytalanságú időjárási helyzetek előrejelzésében kitüntetett szerepet kapnak a valószínűségi előrejelzések. A munka során az operatív előrejelzési munkát segítő új ensemble fáklya diagram került kifejlesztésre. Az operatív meteorológiai gyakorlatban eddig ritkán használt meteorológiai paraméterek: így a két potenciális örvényesség egység (PVU) potenciális hőmérséklete, a 300 hPa-os szint szélsebessége és a 320 K izentróp szinthez tartozó potenciális örvényesség kerül megjelenítésre a hagyományosan használt 500 hPa-os szinti hőmérséklet mellett. A munkáról az ECMWF Newsletter (140 Nr. 2014 Summer) számában cikk jelent meg: Gaál, N. and Ihász I., 2014: Predictability of the cold drops based on ECMWF’s model over Europe.

Az ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körbeli megismertetése, így várhatóan a módszer más európai meteorológiai szolgálatok gyakorlatába is bevezetésre kerül.