2024. május 4. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. szeptember 24. 15:00

Európai Meteorológiai Társaság Budapest mellett döntött

Az Európai Meteorológiai Társaság (EMS) vezetősége 2015. szeptember 6-i szófiai ülésén úgy határozott, hogy a 12. Európai Alkalmazott Klimatológiai Konferencia (ECAC) és az EMS 18. Éves Közgyűlés házigazdája 2018. szeptember 3. és 7. között Budapest, illetve a Magyar Meteorológiai Társaság lesz. A konferencia helyszínéül a Budapesti Corvinus Egyetem Pesti Campus, ismertebb nevén a Közgáz, Fővám téri épületét választották.

Az EMS/ECAC rendezvény talán a legnagyobb európai szakmai konferencia, amelyen az utóbbi években rendszeresen 400-600 fő vesz részt.

Az Európai Meteorológiai Társaság (EMS) formálisan 1999-ben Norrköpingben (Svédország) jött létre, de az alapítási folyamat már 1996-ban elkezdődött. Székhelye jelenleg Berlinben van.

Az EMS elsősorban az európai meteorológiai társaságokat fogja össze, de társult tagként a nemzeti meteorológiai szolgálatok is részt vesznek a munkában. Az EMS egyébként a WMO RA VI. területén működik.

Az EMS Council-nak (a Társaságot vezető tanácsnak) eddig kétszer volt magyar tagja: 2002 és 2004 között dr. Ambrózy Pál, illetve 2008 és 2010 között dr. Dunkel Zoltán.

Az EMS Council-ban egyébként a Brit, a Francia és a Német Meteorológiai Társaságnak állandó képviselője van. A Council további helyein (6) a tag-társaságok osztozkodnak rotációs rendszerben; jelenleg a lengyel, cseh, portugál, finn, bolgár és olasz tag-társaság képviselteti magát.



Az első ECAC rendezvény 1996-ban, Norrköpingben volt. Azóta minden páros évben megrendezik ezt a konferenciát.

Páratlan években az Európai Alkalmazott Meteorológiai Konferencia (ECAM) kerül megrendezésre, melynek története egyébként hosszabb, mint az ECAC-é; az első ECAM 1993-ban Oxfordban volt.

Bár eleinte valóban mereven elkülönült a meteorológiai és klimatológiai rendezvény, az utóbbi időben egyre inkább összemosódik a két konferencia. Az idei ECAM rendezvényen számtalan klimatológiai szekció volt.

Budapest 2001-ben már szerepelt az ECAM rendezvény házigazdájaként.

Az ECAM/ECAC konferenciák történetében mindössze Norrköping és most már Budapest büszkélkedhet azzal, hogy ECAM és ECAC rendezvénynek is otthont ad. Ezen kívül csak Toulouse tudott duplázni, de ott mindkét alkalommal (1995 és 2009) ECAM volt.


Kapcsolódó oldalak: