2020. augusztus 13. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2019. augusztus 12. 12:08

Érkező hidegfront – jelentős lehűlés

Az elmúlt napokban már jeleztük, hogy kedd-szerda környékén érkezik egy hullámzó frontzóna, amely lehűléssel, kiadós csapadékkal, és megerősödő széllel jár. Hogy vet véget a hidegfront a ma tetőző hőségnek?

A hidegfront az előttünk álló éjszaka érkezik meg északnyugat felől, amely kedden még inkább csak a Tiszától nyugatra eső tájakon okoz jelentősebb hőmérséklet-csökkenést (1. ábra). A front azonban hullámot vet felettünk, és a "második hullám" majd az ezt követő éjszaka érkezik, amely már a keleti, délkeleti részekre is meghozza a lehűlést (2. ábra).

Összességében elmondható, hogy kedden az ország nyugati felében/kétharmadában már 30 fok alatti, másutt azonban még továbbra is afölötti maximumokra számíthatunk. Szerdán már a Tiszántúlon is megszűnik a kánikula, egyrészt a beáramló hideg levegő, másrészt pedig a csapadék hűtő hatása miatt országszerte jobbára 20 és 26 fokot mérhetünk csupán. Így tehát elmondható, hogy 1-2 nap leforgása alatt mindenütt körülbelül 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshőmérséklet.


1. ábra
Kedden még csak a Tiszától nyugatra eső tájakon lesz jelentősebb hőmérséklet-csökkenés


2. ábra
Szerda délig a keleti, délkeleti megyékbe is megérkezik a lehűlés

Meteorológiai hírek