2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. szeptember 7. 17:41

Nap- és szélerőművek tömeges telepítésével kizöldíthető lenne a Szahara

A Science tudományos folyóiratban most megjelent, és a BBC által szemlézett tanulmány azt állítja, hogyha a Szaharába tömegesen telepítenének nap- és szélerőműveket, akkor az jelentős hatással járhatna a térségben a csapadékmennyiségre, a vegetációra és a hőmérsékletre is.

A kutatók szerint az erőművek hatására a csapadékmennyiség akár meg is duplázódhatna. Azt is modellezték, hogy mi történne akkor, ha a 9 millió négyzetkilométeres Szahara közel teljes területét ilyen, megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművekkel telepítenék be. Két okból összpontosítottak erre a területre; a lakosságszám nagyon alacsony, viszont egyaránt közel a nagy energiafelhasználású Európához és a Közel-Kelethez is.

A hőmérsékletre gyakorolt hatást már korábbi tanulmányok is bemutatták, ez a mostani kutatás abban hoz újat, hogy az erőművek a vegetációra is jelentős pozitív hatást gyakorolnának.

„A modelljeink eredményei azt mutatják, hogy a csapadékmennyiség akár meg is duplázódhatna, ha nagy számban telepítenénk a Szaharába nap- és szélerőműveket, különös tekintettel a Száhel-övezetre, ahol az éves csapadékmennyiség 200-500 mm-rel nőhetne meg.” – mondja dr. Yan Li az Illinois-i Egyetem kutatója. „A növényekkel borított terület nagysága 20%-kal is növekedhet.”

A nap- és szélfarmok külön-külön is pozitív hatással bírnának a csapadékmennyiségre, és így a vegetációra, ugyanakkor mindkét erőműtípus – különböző mértékben ugyan, de nagyjából 1-2 fokkal – megemelné a napi középhőmérsékletet a térségben. A tanulmányt jegyző kutatók szerint azonban ez nem volna probléma.

A(z éghajlati) modellel végzett kísérletek eredményeiből ugyanis arra lehet következtetni, hogy olyan méretű szél- és napenergia-gazdaságokkal, amelyek az egész világot el tudnák látni energiával a regionális éghajlatra gyakorolt hatások inkább kedvezőek lennének, mint hátrányosak. A globális átlaghőmérsékletre gyakorolt hatás pedig összességében kisebb lenne, mivel így megszüntethetőek lennének a fosszilis tüzelőanyagokból származó CO2-kibocsátások.


További részletek a Science cikkében: science.sciencemag.org/content/361/6406/1019.

Nyitókép forrása: pixabay.com


A használt klímamodell által előrejelzett változás a csapadék mennyiségében (forrás: BBC).