2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. szeptember 9. 10:32

Felpörgött a hurrikán- és a tájfunszezon

Amilyen nyugodt volt még összességében augusztusig a trópusi viharok szezonja, olyan aktív a szeptember. Az Atlanti-óceánon jelenleg (vasárnap napközben) 3 trópusi vihar is örvénylik, de az előrejelzések alapján legkésőbb keddre már mind a három hurrikán fokozatúvá erősödik. Eközben a Csendes-óceán nyugati részein Jebit követően újabb erős tájfun van kialakulóban, és a Csendes-óceán keleti részén is több rendszer örvénylik.

Atlanti-óceán

A három rendszer közül Florence ígérkezik a legérdekesebbnek, legveszélyesebbnek, ugyanis a mai előrejelzések alapján a következő napokban gyorsan erősödik majd. Ahogy Florence egyre melegebb tengervizek fölé ér, illetve a térségben a szélnyírás is egyre alacsonyabb, úgy fejlődik majd egyre gyorsabban, és várhatóan erős, 4-es fokozatú hurrikánként (5 fokozatú a skála, 5 a legerősebb) érhet partot csütörtök éjszaka, péntek hajnal környékén az Egyesült Államok keleti partvidékén. A „földet érés” legvalószínűbb pontja jelenleg Észak- és Dél-Karolina, ebben a két államban, valamint Virginiában már el is rendelték a szükségállapotot (1. ábra).

A névsorban következő Helene még csak a Zöld-foki szigetek körül örvénylik, de a későbbiekben várhatóan nem fog sok kárt okozni. Ugyan gyenge hurrikánná erősödik majd hétfőn, kedden, de felkanyarodik észak felé az Atlanti-óceán középső területi fölé.

Isaac viszont már okozhat károkat a Karib-szigetvilág keleti szigetívén. Még messze jár, de az előrejelzett pályája pontosan nyugat felé mutat. A Szél felöli- és Szélcsendes szigeteket csütörtökön érheti el 1-es vagy 2-es fokozatú hurrikánként (2. ábra).

Csendes-óceán nyugati fele

Jebi a hét elején már komolyabb károk és halálos áldozatok kíséretében átvonult Japán fölött, de már itt is van a következő erős tájfun. Mangkhut jelenleg még „csak” Guam és az Északi-Mariana-szigetek felé tart, de a következő 36 óra során 4-es fokozatú tájfunná erősödik, és mozog tovább nyugati felé. A jövő hét második felében érhet el sűrűbben lakott területeket a Fülöp-szigetek északi részén vagy Tajvanon (3. ábra).

Csendes-óceán keleti fele

Az Atlanti-óceánnal szemben itt eddig kifejezetten aktív a szezon, ez elmúlt két hónapban már több erős hurrikán is kialakult. Jelenleg három rendszer van „életben”, de egyik sem különösebben erős. Norman korábban már volt 4-es kategóriájú hurrikán is, de Hawaii előtt északra kanyarodott a „senki földje” felé, és ezzel együtt jelentősen gyengült is. Olivia is gyengült az elmúlt napokban, de még pont a hurrikán kategóriába tartozva (120-150 km/h-s alapszél a rendszer közepén) átvonul majd Hawaii fölött jelentős csapadék kíséretében (4. ábra). Mexikó partjaitól délnyugatra pedig a Paul névre keresztelt trópusi ciklon van fejlődőben, de az aktuális prognózisok alapján ez nem fog lakott területeket elérni.

(Kis kép forrása: Met Office)


1. ábra: Florence várható pályája a következő 4-5 napban (forrás: Weather Channel)


2. ábra: Isaac nyugat felé mozog (forrás: Weather Channel)


3. ábra: Mangkhut Guam környékén gyorsan megerősödik (forrás: Weather Channel)


4. ábra: Olivia pontosan Hawaii felé tart, de az elmúlt napokban már veszített erejéből
(forrás: Weather Channel)