2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. február 6. 12:00

Hétfőn megbillenhet a Balaton vízszintje

Jövő hét elejére ismét rendkívül, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. A kontinens nagy részén viharos, vagy akár orkán erejű széllökésekre kell készülni. Hazánkban részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt a délnyugati szél elérheti a viharos, 70-100 km/h-es sebességet. A délnyugati irányból fújó (ritkán ekkora erősségű) szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: kibillentheti a magyar tenger vízszintjét.

A délnyugat-északkelet irányban közel 80 km hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati, vagy északkeleti irányú szél "áttolja" a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.
 

Az eset egyáltalán nem lenne egyedi, de az előrejelzett szélsebesség akár fél méteres vízszint-emelkedéssel jár a tó északkeleti részén és hasonló csökkenéssel a keszthelyi öbölben.

 

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor kilenc óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.