2020. szeptember 24. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. február 11. 15:26

"Változó világunk kihívásai" időszaki kiállítás

2020. február 18-tól tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a "Változó világunk kihívásai" című időszaki kiállítás. A Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében létrejött kiállítás három olyan fő veszélyforrás és egyben kihívás köré csoportosul, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszerbiztonsággal és az idegenhonos inváziós fajok terjedésével függnek össze. Világunk ugrásszerű fejlődése, globalizációja változásokkal járt és jár együtt, amelyek hatással vannak mindennapi életünkre, egészségünkre, környezetünkre, természeti értékeinkre és gazdaságunkra egyaránt – egyre fokozódó mértékben veszélyeztetve ezeket.

Többek között megtudhatjuk, milyen hőmérsékletre, mennyi csapadékra számíthatunk a jövőben, hogy valóban eltűnnek-e az évszakok, milyen új kórokozók jelenhetnek meg, meddig hatnak még a jelenleg ismert antibiotikumok, honnan és hogyan érkeznek hozzánk az inváziós idegenhonos fajok, valamint mi a „baj” velük.

Azt is megtudhatjuk, milyen védekezési lehetőségek állnak rendelkezésünkre: hogyan előzzük meg az erdőtüzeket, hogyan csökkentsük az élelmiszerpazarlást, vagy mit tegyünk az inváziós idegenhonos növény- és állatfajok terjedése ellen – hiszen mindannyian hozzájárulhatunk a küzdelemhez.

A kiállítást létrehozó intézmények saját küldetésüket és tevékenységüket mutatják be az adott témákra reflektálva. A kiállításban nemcsak tablók, hanem tárgyak és interaktív médiaoszlopok is segítik a megértést és az információk feldolgozását a nagyközönség számára.


Forrás
: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár


Meteorológiai hírek