2024. április 26. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. március 3. 11:10

Modelleztél már ma?

2020. március 11-én konferenciát szervez a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a környezetvédelemben alkalmazott modellekről. A rendezvényen szó esik a levegőtisztaság-védelem, a környezeti zajállapot területén végzett, valamint a felszín alatti vizek szennyezésével kapcsolatos modellezésről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről dr. Ferenczi Zita meteorológus Kémiai transzportmodellek alkalmazhatósága a levegőminőségi vizsgálatokban címmel tart előadást.
letöltés [pdf: 726 KB]

A környezetvédelemben alapvető fontosságú a környezet állapotának megismerése, leírása mért adatok segítségével. Ugyanilyen elvárás a környezet igénybevételének tervezhetősége, akár egy jövőbeni beruházás hatásáról, akár valamilyen környezetben már jelenlévő szennyezőanyag környezeti terjedéséről van szó, amely számunkra többnyire érzékelhetetlen. Ebben segítenek a környezeti modellek, melyek eredményeivel a környezetvédelmi szakemberek mellett a hétköznapi hírfogyasztó is egyre gyakrabban találkozik.

Mit tudnak a ma használatos modellek és hogyan használhatóak a gyakorlatban? Milyen kérdésekre kaphatunk választ a modellek segítségével és mire nem? Valóban kevesebb mérésre lesz szükség a jövőben a modellek kiterjedt használatával? Az elméleti alapok felvillantása után a környezeti modelleket mindennapi munkájuk során használó, azokat folyamatosan fejlesztő szakemberek mutatják be a legújabb hazai alkalmazásokat és az azokkal kapcsolatos tudnivalókat gyakorlati példákon keresztül.


Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.