2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. március 11. 13:16

Az éghajlatváltozás hatása fokozódik – megjelent a WMO 2019-es évet értékelő jelentése

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és partnerszervezetei összeállítottak egy jelentést, ami az éghajlatváltozás fizikai jeleire figyelmeztet. A növekvő szárazföldi és óceáni hőt, a gyorsuló tengerszint emelkedést emeli ki a riport. Az időjárási és éghajlati eseményeknek a társadalmi-gazdasági fejlődésre, az emberi egészségre, a migrációra, az élelmezésbiztonságra, valamint a szárazföldi és tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásait is bemutatja az értékelő.

letöltés [pdf: 1787 KB]

A globális éghajlati állapot 2019-es helyzetéről megjelent WMO állásfoglalás a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok által (így az OMSZ által is) szolgáltatott éghajlati adatokra, információkra épül, ezeken kívül elismert kutatók, tudományos intézmények adatait, kutatási eredményeit tartalmazza. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének különböző ügynökségei is hozzájárultak adatokkal a riporthoz. A jelentés hiteles információkat nyújt a politikai döntéshozók számára az éghajlatvédelmi intézkedések megalapozásához.

Az értékelés megerősíti az ENSZ decemberi éghajlat-változási konferenciájára kiadott előzetes értékelőben szereplő információkat, miszerint 2019 volt a második legmelegebb év a műszeres mérések kezdete óta. Ezen kívül 2015–2019 a legmelegebb öt év, 2010–2019 pedig a legmelegebb tíz év 1850 óta. Az 1980-as évektől pedig minden egymást követő tíz év melegebb volt, mint az előző tíz év.

A 2019-es év globális átlaghőmérséklete 1,1 Celsius fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, csupán a 2016-os rekordmeleg év előzi meg, amikor egy nagyon erős El Niño esemény is hozzájárult a magas globális átlaghőmérséklethez az általános melegedő trenden kívül.

„Jelenleg még a közelében sem vagyunk a Párizsi Klímamegállapodásban kitűzött 1,5 Celsius fokos, illetve 2 fokos céloknak" – mondta Antonio Guterres az ENSZ főtitkára.

„Mivel az üvegházhatású gázok szintje folyamatosan növekszik, a felmelegedés folytatódni fog. A közelmúltban készült dekád előrejelzés szerint a következő öt évben valószínűleg új éves globális hőmérsékleti rekordok lépnek majd fel.” – mondta Petteri Taalas a WMO főtitkára.

„Január a legmelegebb volt globálisan. A tél az északi félteke sok részén enyhe volt. Az ausztráliai pusztító tüzek keltette füst és szennyező anyagok szétterjedtek a földgolyón és ugrásszerűen megnövelték a CO2-kibocsátást. Az Antarktiszon mért rekordhőmérsékletek nagymértékű jégolvadással és gleccsertöredezéssel jártak, s ezek pedig hatással vannak a tengerszint emelkedésére is” – tette hozzá Taalas.

 


Kapcsolódó oldalak
: