2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. január 31. 10:53

Na de mi is az a hőérzet- vagy wind chill index?

Az elmúlt napokban az Észak-Amerikában mért rendkívül alacsony, rekordközeli hőmérsékleti értékek a magyarországi médiába is bekerültek. -50, -60 fokos hőérzet- vagy angolul wind chill-értékekről olvashatunk. Fontos megjegyezni, hogy amikor -50, -60 fokról olvasunk azok számolt értékek, a mért hőmérséklet minimuma jelenleg "csak" -30, -35 Celsius fok közötti. Na de mi is az a wind chill, és hogyan számolják?

Nos, elöljáróban el kell mondani, hogy Magyarországon korábban és jelenleg még sem az OMSZ, sem más nem számol valójában hőérzet-értékeket. Ezzel itthon elsősorban az NFL-t, az amerikaifutball-bajnokságot követők találkozhatnak a téli hónapokban, a magyar médiában lévő időjárás-előrejelzésekben csak elvétve kerül megemlítésre.

Ennek elsődleges oka természetesen az, hogy itthon ennyire szélsőségesen alacsony hőmérséklet meglehetősen ritkán fordul elő. Mindössze 13 nap napi mért hőmérsékleti rekordja áll jelenleg -30 fokon, vagy az alatt, de ezek túlnyomó többsége a II. világháború éveiből vagy korábbról származik. A másik része, hogy a hőérzet-értékekben jelentős szerepet játszik a szél is, de az itthoni -15, -20 fok körüli, vagy az alatti hőmérsékleti értékeket szinte kivétel nélkül vastagabb hófelszín fölött, szélcsendes, derült éjszakákon mérték, többségében egyébként is hidegre érzékeny helyeken, így erre itthon eddig nem is volt különösebb igény.

Ennyi kitérő után kanyarodjunk vissza oda, hogy hogyan is számolják a hőérzetet Észak-Amerikában. Természetesen döntően a hőmérséklet és a szél erőssége számít (1. ábra). Két képlet van alapvetően forgalomban, egy az Egyesült Államokban, a hőmérsékletet Fahrenheitben, a szelet mérföld/órában számolva, és egy Kanadában SI-mértékegységekkel.

Az amerikai:

Wind Chill=35.74+0.6215T-35.75(V^0.16)+0.4275(V^0.16), ahol T a hőmérséklet Fahrenheitben, V pedig a szélsebesség mérföld/órában.

A kanadai képlet ettől csak a konstansokban különbözik:

Wind Chill: 13.12+0.6215T-11.37(V^0.16)+0.3965(V^0.16), ahol a T a hőmérséklet Celsius fokban, a V pedig a szélsebesség m/s-ban.


Ezek a képletek természetesen tartalmaznak némi egyszerűsítést, de alapvetően egy átlagos testalkatú ember arcának magasságában, vagyis kb. 1,5 méteres magasságban értendőek, éjszaka, és az ember a szél iránya felé sétál nagyjából 5 km/h-s tempóval.

Az alábbi táblázatot a National Weather Service adta ki, és az értelmezéséhez az alábbi segítséget adjuk: 20 mph=32 km/h, 40 mph=64,4 km/h, ez utóbbi a viharos szél határa, valamint 20 Fahrenheit = -6,7 Celsius fok, 0 F=-17,8 C, -40 F=-40 C.


Forrás: National Weather Service