2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. augusztus 14. 16:14

Durva jégverés és napi csapadékrekord Borsodban

A hőhullámoknak hirtelen véget vető, hullámzó időjárási frontok gyakran heves zivatarokat  generálnak nyáron, azonban a Dunántúlon – szerencsére – már augusztus 13-án, kedden az északnyugati szél jelentősen csökkentette a légkörben felhalmozódó energia mennyiségét. Ugyanakkor a keleti országrészben még ekkor is tombolt a kánikula, viszont az Alföldön nem volt elegendő nedvesség zivatarok kialakulásához. Az előrejelző meteorológusok már a hullámot vető hidegfronthoz kapcsolódó, éjszakai zivatarokra készültek, amikor a Bükkben nagyon hirtelen szupercella fejlődött ki...

A középhegységeink a magasban fújó szelekre természetes akadályt képeznek. A szél a hegyeken nem képes átfújni, csak vízszintes vagy függőleges irányban eltérni.  A vertikálisan is eltérülő légáramlás Északi-középhegység legmagasabb vonulatain nem is kevés alkalommal megkapja azt a kezdő "löketet", amely utána már csak fokozódva egyre magasabbra jut el, egészen a természetes akadályt jelentő tropopauzáig. Ez az előszobája hirtelen kialakuló intenzív zivataroknak, amelyek nyáron akár szélviharokat, vagy komolyabb jégveréseket is okozhatnak.

A kedden kora délután a Bükkben nagyon gyorsan fejlődött zivatar szinte pillanatok alatt szupercellás felhőformákat vett fel. Látványos peremfelhőt növesztett, és a cella által generált kifutószél újabb erős feláramlásokat és heves zivatarokat indukált.


14:40 körül percek leforgása alatt Szőlősardó térségében igen komoly radarreflektivitás-értékek jelentek meg (1. kép), ami egyben magában hordozza a potenciális jégveszélyt is.

A heves zivatarok szinte egész délután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tomboltak, de a leghevesebb jégverés egyértelműen 15 óra előtt csapott le Szőlősardó, Tornakápolna, Szin, Szinpetri és Bódvaszilas településekre. A nagyméretű, néhol 8 cm-t elérő átmérőjű jég Szőlősardó nyugati részén okozta a legnagyobb pusztítást.

Osvárth Lászlóné társadalmi MET-ÉSZ észlelőnk így emlékezett vissza a keddi eseményekre:

    "A település nyugati részén körülbelül 30 lakóháznak verte szét a tetejét a teniszlabda nagyságú jég, ezenkívül a
     melléképületekben is komoly kárt okozott a vihar."

A vihar nagy mennyiségű csapadékot is hozott is hozott a településkre, nem egy helyen alig több, mint fél óra alatt 30-40 mm esővíz is zúdult a vihar tépázta településekre. 

Ráadásul a viharos idő ezzel nem ért véget, mert alig csengtek le a délutáni intenzív zivatarok, késő este újabb heves dörgéssel, villámlással kísért csapadékgócok jelentek meg a térségben.  Így az augusztus 14. reggelig lehullott csapadék mennyisége nem egy helyen az egész augusztusi átlagot meghaladta: Miskolc-Berekalján 67, Szőlősardón 76 mm hullott le, sőt Varbó községben az előzetes adatok szerint 126,1 mm-t mértek, amely augusztus 13-ára vonatkozó napi csapadékrekord, és az idei évben a 6. olyan nap, amikor Magyarország valamely pontján 100 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget rögzítettek hivatalos mérőállomásaink.



Nagyobb jégesők Borsodban a közelmúltból: 

  – 2017. június 21. Halmaj: számos ház tetőszerkezete megsérült a hosszantartó jégesőben

  – 2010. július 3. Bánréve: a település közel 500 házában okozott kárt a tyúktojásnyi jéggel érkező zivatar

  – 2004. június 9. Miskolc belvárosa, Szirmabesenyőan, Kistokaj, Mályi, Nyékládháza: milliárdos károkat okozott a nagyméretű jég



Az előrejelzések azonban országszerte jelentős javulást prognosztizálnak; a hosszú hétvégére visszatér a kánikula és a zavartalan napsütés.


1. kép
A Meteorológiai Szolgálat radarállomásai alapján detektált heves zivatarok augusztus 13-án 14:45-kor.
A bekarikázott cella helyenként 6-8 cm-es átmérőjű jégdarabokkal érte el a borsodi településeket.


2. kép
Az egyik, súlyos viharkárt szenvedett ház Szőlősardón 2019. augusztus 13-án.
Fotó: Angyal Tibor


3.kép
A szignifikáns méretű jégdarabok óriási pusztítást végeztek Szőlősardón 2019. augusztus 13-án.
Fotó: Angyal Tibor


4. kép
Mint egy tüskés teniszlabda – ilyen jégdarabokat is lehetett találni Szőlősardón a keddi vihar után.
Fotó: Osvárth Lászlóné


5. kép
A legnagyobb jégátmérő a 8-9 cm-t is elérte a keddi heves zivatarban Borsodban.
Fotó: Osvárth Lászlóné


6. kép
A fákat is megkopaszította a jég Borsodban. Még órákkal a vihar után is lehetett találni jeget, ami azonban
hirtelen párásságot, néhol sekély ködfoltokat is okozott a mélyebben fekvő részeken.
Fotó: Osvárth Lászlóné