2024. április 24. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. szeptember 17. 14:05

Szeptember 17-én útjára indul a MetOp-B

2012. szeptember 17-én, azaz ma lövik fel a Bajkonur Űrközpontból a legújabb EUMETSAT műholdat. A kilövésre kerülő kvázipoláris pályán mozgó MetOp-B a második a három tagból álló sorozatban. A kilövésre 18:28 perckor kerül sor, amit élőben lehet követni a EUMETSAT weboldalán.

A műhold felbocsátására a május 23-ra tervezetthez képest – egy orosz-kazah vita miatt – jelentős késéssel kerül sor 2012. szeptember 17-én este. A műholdat egy Szojuz rakéta fogja az űrbe vinni, csakúgy, mint elődjét, a MetOp-A-t. A kilövés iránya kissé szokatlan, a rakétának északi irányba kell elindulnia, hogy a műhold a közel a pólusok fölött húzódó pályáját elérje.

Az első rádiójelet várhatóan a kilövés után 66 perccel fogják majd. A pályára állás három perccel a rakéta leválását követően kezdődik meg, s három nap múlva fejeződik be, amikor az Európai Űrügynökség (ESA) átadja a feladatokat az EUMETSAT számára. A három nap alatt ellenőrzik a műhold rendszereit és a napelemek helyes működését: első nap a napelemek telepítését és a rendszer beindítását, második nap az antennák beállítását, végül a műhold finomhangolását végzik el. Az operatív mérések várhatóan hét és fél hónap múlva kezdődnek meg.

A műhold 817 km magasságban 101 perc alatt kerüli meg a Földet. A kommunikáció folyamatos fenntartásához több földi állomás együttes munkájára van szükség. A MetOp-B a három azonos műhold alkotta MetOp sorozat második tagja, amely az EUMETSAT Polar System (EPS) része. Az EPS az első európai poláris, operatívan működő meteorológiai műholdcsalád. Mindhárom műholdnak névleges élettartama 5 év, amelyek között azonban egy hat hónapos átfedés van, így folyamatosan, hosszú távon tudnak adatokat szolgáltatni a légkörről és a felszínről.

1. ábra


A MetOp sorozat első tagját, a MetOp-A-t 2006-ban bocsátották fel, vagyis élettartama már a végéhez közelít, ezért szükséges a második műhold kilövése is. Indítása után a MetOp-B csatlakozik elődjéhez, amely 817 km magasan kvázipoláris pályán kering a Föld körül. Az EUMETSAT ezután mindkét holdat egyszerre üzemeltetni a MetOp-A kivonásáig. A sorozat harmadik tagja, a MetOp-C felbocsátása a tervek szerint 2017-re várható, a MetOp-B névleges élettartamának végén.

A műhold kilövését (Magyarországról) 2012. szeptember 17-én 17:16 perctől élőben lehet követni a www.eumetsat.int/metop-b weboldalon, ahol sok egyéb információ is található a MetOp-B-ről. A kilövésre 18:28 perckor kerül sor.

2. ábra

forrás: EUMETSAT; http://www.met.hu/omsz/tevekenysegek/muholdmeteorologia/