2024. május 6. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. szeptember 26. 07:46

Hivatalosan is elismerhetik az új felhőfajtát?

2006-ban fényképezték le először az undulatus asperatusnak nevezett felhőfajtát, amelyet azóta a világ számos pontján is észleletek már. Ha a Meteorológiai Világszervezet elfogadja, hivatalosan is létező felhőtípus lehet.

1951 óta nem került a hivatalos jegyzékbe új felhőfajta. Ez a sorozat most megszakadhat az amatőr észlelők által felfedezett „undulatus asperatus” típussal. Nevét a jelenleg használt latin osztályozási rendszer szerint kapta. Jelentése „kevert hullámok”, ugyanis úgy néz ki, mint egy hullámos takaró, amely részben, vagy egészben befedi az eget.

A03_CLOUDS

Az első kép az Undulatus asperatusról. Cedar Rapids, Iowa, 2006.


Először 2006-ban készült kép a felhőről az iowai Cedar Rapidsban. Azóta a meglehetősen bonyolult formációt látták már Franciaországban, Norvégiában, Devonban, Middlesbroughban és Skóciában is.

A Readingi Egyetem egyik hallgatója doktori disszertációját írta az új felhőfajta kialakulásának okairól. Kutatásai során egy modellt is készített, amely szimulálja a felhő képződését. Így fedezte fel, hogy kialakulása sok hasonlóságot mutat a mammatus típussal, csak ebben az esetben a szél közrejátszása hullámszerű formát eredményez. Ez lehet az egyik indok, amiért érdemes új típusként felvenni a felhők jegyzékébe.

A brit Cloud Appreciation Society (CAS, Felhő Értékelő Társaság) már tett lépéseket annak érdekében, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hivatalosan is elismerje a felhőtípust. Ez viszont csak akkor történhet meg, ha a Meteorológiai Világszervezet  felveszi az undulatus asperatust referencia könyvébe, azaz a Nemzetközi Felhőatlaszba. Utóbbi azonban 1975-ben jelent meg utoljára, s az interneten sem elérhető.

Gavin Pretor-Pinney, a CAS elnöke elmondta, hogy a témával kapcsolatban további kutatásokat is végeznek a Readingi Egyetemen. Véleménye szerint a felhő kialakulása válaszokat tartogathat a hőmérséklettel és a globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdésekre is.

forrás: http://www.wmo.int/