2024. április 29. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. augusztus 14. 10:29

Három évtizede csökken a Jeges-tenger jegének fényvisszaverő-képessége

A Jeges-tenger jégfelszínének fényvisszaverő-képessége vagy más szóval albedója befolyásolja a napsugárzási egyensúlyt. A csökkenő albedó hatással van a jég olvadási arányára.

A Finn Meteorológiai Szolgálat tanulmánya szerint a jeges-tengeri jég albedója (fényvisszaverő-képessége) az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökkent. A tanulmányt 2013. augusztus 4-én publikálták a Natural Climate Change folyóiratban. A nyári hónapok folyamán, a Jeges-tenger jegének kiterjedése szabályozza a régió sugárzási egyensúlyát, ezért fontos az albedó szerepe az északi sarki klíma alakulásában. A fényvisszaverő-képesség csökkenése azt jelenti, hogy a beérkező napsugárzást nagyobb százalékban nyeli el a jég, ezáltal felgyorsul az olvadása.


ábra 1
Forrás: NOAA


A tanulmány huszonnyolc éves idősort vizsgált meg, amely a poláris térség fölött elhaladó időjárási műholdak méréseiből állt össze. Az adatsort a Meteorológiai Műholdak Hasznosítása Európai Szervezetének Éghajlat-megfigyelő Munkacsoportja (European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites Satellite Application Facility on Climate Monitoring, EUMETSAT CM SAF) készítette.
Az adatokból egyértelmű trend mutatkozik: az átlagos albedó a Jeges-tenger északi területén, beleértve a nyílt vizet és a tengerjeget egyaránt, minden nyári hónapban (májustól augusztusig) csökken.

 2. ábra

Elsődlegesen ennek köszönhető, hogy zsugorodik a jégsapka. Amikor az elemzés alatti területeket csak jég borította, az egyenértékű albedó-csökkenés csak június és augusztus között volt érzékelhető.  Ez azt jelenti, hogy a megmaradt tengerjég átlagos fényvisszaverő-képessége szintén csökkent a vizsgált időszak alatt. A jéggel borított tengerfelszín albedója augusztusban évtizedként körülbelül 3%-kal csökkent.

A tanulmány azt is megállapította, melyek azok a főbb hatások, amik szerepet játszanak a tengerjég fényvisszaverő-képességének mérséklődésében. Az eredmények kimutatták, hogy a sarki jégsapka egyre kisebb kiterjedése a legmeghatározóbb ok. További fő befolyásoló tényezők között az emelkedő hőmérséklet és a hosszabb olvadási periódus is szerepel. A Jeges-tengeri jégfelszín albedójának csökkenése oka és okozata is a tengerjég változásainak.

3. ábra
Forrás: NOAA

 

Forrás:
WMO
Finnish Meteorolgical Institute