2024. április 23. kedd
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. december 6. 17:54

Térképes MET-ÉSZ fényképalbum

A MET-ÉSZ rendszerben sikeresen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni. Újdonságképpen a MET-ÉSZ adatok térképes megjelenítése két új szűrővel bővült. A térkép alatti Hóvastagság gombra kattintva az elmúlt 24 óra hóvastagság adatai jelennek meg. Az észlelők által az elmúlt 3 órában beküldött fotók a Fényképek szűrő használatával, bélyegkép, azaz kicsinyített változatban jelennek meg a térkép megfelelő pontján. A kisképre kattintva az eredeti képhez juthatunk, ahol a kapcsolódó észlelések is láthatók. A térképes MET-ÉSZ fényképalbumban az OMSZ égkép kamerái által készített képek is láthatók.

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer. A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak: