2023. december 2. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. szeptember 1. 08:35

Új országos és fővárosi minimum hőmérsékleti rekord (IX. 1.)

Bár a naptár szerint elkezdődött az ősz, az időjárás alakulásában egyelőre semmi sem utal erre. Az ország döntő részén ismét igen enyhe volt az éjszaka. Pécs Árpádtetőn 22,8 fokos minimum hőmérsékletet mértünk, amely új országos rekord. Az eddigi rekordot, 22,4 fokot Farkasgyepűn regisztráltuk 1942-ben.
Több, mint 1 fokkal megdőlt a budapesti rekord is; a fővárosban ezen a napon 1990-ben a Széchenyi-hegyen 21,0 fokos minimum hőmérsékletet mértünk; a mára virradó éjjelen azonban János-hegyen csupán 22,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.