2020. április 9. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2014. március 17. 10:02

Enyhe éjszaka Budapesten – 2014. március 17.

Budapesten a mára virradó éjszakán, több állomásunkon is megdőlt a március 17-re szóló eddigi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord. Az eddigi rekordot 2011-ben Budapest Lágymányoson mérték 11.5 fokkal, azonban ma reggelre Pestszentlőrincen illetve Budapest belterületen 12.0 fokig, Lágymányoson pedig 12.2 fokig hűlt csak le a levegő, így ez utóbbi számít új napi rekordnak.
Kapcsolódó oldalak: met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.