2019. május 20. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. szeptember 3. 16:20

Szerdán ismét megdőlt a napi melegrekord

A meteorológiai értelemben vett ősz a tanévkezdéssel együtt elkezdődött, az időjárás azonban erről szeptember 2-án sem vett tudomást, hiszen az ország nagyobb részén folytatódott a kánikula. A legmelegebb területeken ismét forró napot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőautomatái, sőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron 36.0 fokkal új napi melegrekord is született. Az eddigi országos maximum hőmérsékleti rekord 35,0 fok volt, melyet 1944-ben Kaposváron jegyeztek fel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


A mért legmagasabb hőmérséklet az OMSZ mérőhálózatában 2015. szeptember 2-án


Az országos maximumhőmérséklet eloszlása 2015. szeptember 2-án