2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. február 9. 09:07

Enyhe, tavaszias éjszaka (II. 9.)

Az elmúlt napokban ismét egyre enyhébb léghullámok érkeztek fölénk. Mára virradóan több helyen megdőlt a minimum hőmérsékleti rekord, amelyben közrejátszott a nagyobb területen gyakran megélénkülő délies szél is. Kecskemét K-puszta állomásunkon 9,8, Fülöpházán 10,1, Kaposváron pedig csupán 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi, 9,6 fokos rekordot 2001-ben mértük Pápán.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.