2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. október 22. 13:00

Dr. Szakács Györgyné kollégánk kitüntetése

Dr. Fazekas Sándor miniszter Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott dr. Szakács Györgynének, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati kutatásaiban, valamint az adatfeldolgozás és tájékoztatás területén 35 éven keresztül végzett szorgalmas, magas színvonalú munkájáért, és eredményes vezetői tevékenységéért. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk Amália néninek!

Nyugdíjas kollégánk részére a kitüntetést dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja, október 23-a alkalmából rendezett ünnepségen adta át.



Szakács Györgyné, született Farkas Amália 1925. augusztus 5-én született Budapesten. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészkarának matematika-fizika szakára vették fel. Végbizonyítványát 1949-ben kapta meg, mennyiségtan-természettan szakos szakvizsgázott tanárjelöltként. Egyetemi évei alatt a matematika és a fizika mellett meteorológiát is tanult.

Még tanulmányai közben, 1945. szeptember 10-én kezdte meg – ahogy ő fogalmazott „szolgálatát” – az akkori Országos Meteorológiai és Földmágnességi Intézetnél, a Meteorológiai Szolgálat elődjénél. Kisegítő laborasszisztens, később tudományos segédmunkatárs, majd tudományos munkatárs a Tájékoztató és Adatfeldolgozó Osztályon (melynek később helyettes vezetője lett). Éveken át vezette a „Meteorológiai mezők statisztikai szerkezetének vizsgálata a hálózat állomásainak racionális elhelyezése céljából” c. KMI kutatási témacsoportot. E témakörrel kapcsolatban számos tudományos dolgozata jelent meg és előadásokat tartott nemzetközi szimpóziumokon. Munkájának, valamint emberi hozzáállásának elismeréseképpen 1970-ben elnyerte a Munka Érdemrend Ezüst Fokozatát. Operatív beosztásával járó teendői mellett rendszeresen tartott referátumokat különféle klimatológiai kutatásairól, melyek az időjárási események, éghajlati hatások széles skáláját ölelték fel. Évtizedeken át tagja volt a Légkör folyóirat Szerkesztő Bizottságának.

Vezetői mindvégig a lehető legnagyobb elismeréssel szóltak róla. „Lelkiismeretes, alapos, jó vezető; az Intézet vezetésében ideális munkatárs” – írták minősítésében – „a csapadékhálózatnak és a csapadék adatok feldolgozásának egyik legjobb ismerője.” „Munkaköre ellátásában a precizitás a legjellemzőbb tulajdonsága, ezen kívül a gondosság és előrelátás jellemzi. Munkatársaival való viszonya közvetlensége, élénksége miatt igen jó, az osztály valamennyi tagjával jó, szinte baráti viszonyban van, közöttük nincs soha semmi ellentét. Munkatársait szívesen támogatja tanácsaival, a fiatalokat szívesen tanítja a feladatok elvégzésére. Fejlett szociális érzékkel rendelkezik.”

1971. január 1-én Czelnai Rudolf igazgató kinevezte főosztályvezetővé: megbízta az Adatközpont vezetésével. 1973. május 1-től a Központi Meteorológiai Intézet igazgató-helyettese, 1980. szeptember 30-i nyugdíjba vonulásáig. 1979-ben Steiner Lajos emlékérem kitüntetést kapott.

A Magyar Meteorológiai Társaság aktív tagja: ma is részt vesz a meghirdetett rendezvényeken, tagtársaival tartja a kapcsolatot. Követendő életút van mögötte – az új generációk számára mintául szolgálhat az Ő szorgalma, becsületes munkavégzése és az ahhoz való emberi hozzáállása.


Kapcsolódó oldal: Földművelésügyi Minisztérium


Amália néni születésnapi köszöntése a Nyugdíjas találkozón (2015. szeptember 25.)


Az elismerés átadása 2015. október 22-én


Kitüntetettek (Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)