2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. június 24. 18:46

Rekord meleg Budapesten

Az év leghosszabb nappalainak időszakában hőség jellemzi időjárásunkat. Június 24-én Budapest Újpesten 35,2 °C-ig melegedett fel a levegő. A korábbi rekord is 35,2 °C volt, amelyet 2002-ben regisztráltunk szintén Újpesten.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.