2022. január 22. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. június 25. 10:24

Rekord minimum-hőmérséklet (VI. 25.)

Június 25-én megdőlt a legmagasabb országos és egyben a fővárosi minimum-hőmérséklet rekord, azaz nem mértek még ezen a napon hajnalban ilyen meleget. Az eddigi országos rekord 23,7 fok volt, ezt 1962-ben mérték Budapesten. Ma hajnalban Lágymányoson 23,9, Fonyódon 23,8 fokot mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.