2021. június 16. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. június 17. 16:00

Hőmérsékleti minimumrekord (VI. 17.)

Június 17-én megdőlt a minimum hőmérséklet országos rekordja. Sándorfalva állomásunkon csupán 24,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekord 22,6 fok volt, amelyet 1991-ben mértek Pécs Árpádtető városrészében.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.