2021. október 27. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. augusztus 13. 08:49

Újabb hidegrekord (VIII. 13.)

2016. augusztus 13-án is megdőlt a hidegrekord, Zabar településen 4,0 fokig süllyed a hőmérséklet. Ez az érték az 1912-ben, Kecskemét Miklóstelepen mért 4,2 fokot küldte a második helyre.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


A minimum hőmérséklet eloszlása 2013.08.13-án reggel 06 UTC-kor