2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. március 20. 10:00

Víz Világnapja, március 22. – Középpontban a biodiverzitás csökkenése

Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány és az Outdoor Mission Kft. az idén harmadik alkalommal szervezi meg március 21-én és 22-én, a Víz Világnapján, az ÖKO-Sziget nevű rendezvényt, amelyen minden évben, így idén is részt vesz az Országos Meteorológia Szolgálat is.

letöltés [pdf: 1753 KB]

A kétnapos rendezvényt tavaly már csaknem 1000 tanuló és mintegy 50 kísérő tanár látogatta meg 13 település 15 iskolájából. Az idei rendezvényre 1041 diák jelezte részvételi szándékát.

Az ÖKO-Sziget idei programjainak színesítésére több szakmai (az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet Duna-kutató Intézete, valamint Ökológiai és Botanikai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park) és civil szervezet (WWF Magyarország, CEEweb a Biológiai Sokféleségért) is elfogadta a szervezők felkérését, így ők tudásukkal, kutatási eredményeikkel, tapasztalataikkal még vonzóbbá és érdekesebbé teszik a gyerekek számára a programot. 

Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjának, felismerve, hogy minden élő szervezet – így az ember is – ettől a természeti kincstől függ. A Föld vízkészletének csupán 2,5%-a édesvíz, és ennek is jelentős része fagyott állapotban a sarkkörön, illetve a magashegységi régiókban található. Ezért is különösen fontos vizeink védelme és a természetes vizek fontosságának felismerése.

Kapcsolódó oldalak: