2022. augusztus 10. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. április 3. 17:26

Nyárias idő, melegrekorddal (IV. 3.)

Április 3-án ismét megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. Az ezen a napon mért eddigi legmagasabb hőmérsékletet 25,9 fokkal 1938-ban Nyíregyházán rögzítették. Ma Edelényben 27,0 fok volt a csúcshőmérséklet, ami 1,1 fokkal magasabb az előző rekordnál. A fővárosban is újabb maximumot mértek. Az eddigi Budapest Gellérthegyen mért 25,1 fok ma 1,3 fokkal magasabb lett Újpesten, 26,4 fok az új rekord.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


A maximumhőmérséklet alakulása 2017. április 3-án


A maximumhőmérséklet alakulása 2017. április 3-án