2022. augusztus 10. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. április 4. 09:51

Folytatódik a melegrekordok sorozata (IV. 4.)

Az elmúlt napok szokatlanul meleg időjárásához illeszkedve az ország legnagyobb részén ismét magasak voltak a minimum hőmérsékletek. Budapest belterületén 15,1 fokot mértünk, ezzel majdnem másfél fokkal megdőlt az 1964-ben, szintén a főváros belterületén regisztrált 13,7 fokos minimum hőmérsékleti rekord.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.