2020. január 25. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. április 21. 09:08

Havazás után hidegrekordok (IV. 21.)

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól kezdődően egyre nagyobb területen kiderült az ég, és a szél jelentősen mérséklődött. Emiatt - az egyébként is hideg nappalt követően - hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum hőmérséklet 0,2 fok lett, az ilyenkor jellemző 5,7 fok helyett. A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájainkon volt. Kékestetőn -7,1 fokot mértünk, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, -6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztráltuk 1959-ben. Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: az alacsonyabban fekvő részeken is fagyott helyenként, a leghidegebbnek azonban János-hegy bizonyult, amelyet szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordját.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.